Biała herbata została wynaleziona w Chinach, przez wieki uważana jako towar luksusowy, niedostępny dla przeciętnego mieszkańca. We wspomnianym państwie, herbatą cieszono się już między X a XII wiekiem, jednak poza nim popularność zyskiwała bardzo pomału, bo dopiero o XIX wieku. Za towar luksusowy uznawana jest po dziś dzień. W Polsce, 100 g suszu może kosztować nawet 100 złotych.

biała

Herbata biała powstaje w tym samym czasie co zielona, czyli po osuszeniu liści z nadmiaru wody. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych,  Kolor tego trunku jest silnie powiązany z procesem powstawania herbaty. Krzewy herbaciane chroni się przed słońcem tak, aby liście nie zdążyły uzyskać zielonego koloru. Rozwijające się listki więdną i po osuszeniu powstaje biała herbata. Aby herbata zachowała swoje najlepsze właściwości, należy ją parzyć około pięciu minut, w temperaturze od 85 do 90 stopni Celsjusza. Smak tej herbaty jest delikatny i lekko słodki. W swoim składzie nie ma tak dużo teiny, jak np. herbata czarna, zielona czy kawa.

Właściwości

Dopiero od niedawna przyznano, że ten napar ma właściwości lecznicze. Jest w niej więcej antyoksydantów niż w herbacie zielonej i czarnej. Dzięki obecności tych związków chemicznych możliwa jest neutralizacja szkodliwego działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu i prowadzą do przedwczesnego starzenia się. Biała herbata obniża także ciśnienie krwi oraz zmniejsza wchłanianie się złego cholesterolu. Dzięki temu, można powiedzieć, że ta herbata chroni serce i układ krwionośny. Regularne picie naparu prowadzi do wzmocnienia kości, odporności organizmu, a dzięki zawartości fluoru zębów i dziąseł. Tak samo jak pozostałe herbaty, również ta ma działanie pobudzające oraz usprawnia koncentrację. Warto więc sięgnąć po filiżankę tego trunku, ze względu na wymienione właściwości lecznicze.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest