Biała herbata została wynaleziona w Chinach, przez wieki uważana jako towar luksusowy, niedostępny dla przeciętnego mieszkańca. We wspomnianym państwie, herbatą cieszono się już między X a XII wiekiem, jednak poza nim popularność zyskiwała bardzo pomału, bo dopiero o XIX wieku. Za towar luksusowy uznawana jest po dziś dzień. W Polsce, 100 g suszu może kosztować nawet 100 złotych.
Herbata biała powstaje w tym samym czasie co zielona, czyli po osuszeniu liści z nadmiaru wody. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych, Kolor tego trunku jest silnie powiązany z procesem powstawania herbaty. Krzewy herbaciane chroni się przed słońcem tak, aby liście nie zdążyły uzyskać zielonego koloru. Rozwijające się listki więdną i po osuszeniu powstaje biała herbata. Aby herbata zachowała swoje najlepsze właściwości, należy ją parzyć około pięciu minut, w temperaturze od 85 do 90 stopni Celsjusza. Smak tej herbaty jest delikatny i lekko słodki. W swoim składzie nie ma tak dużo teiny, jak np. herbata czarna, zielona czy kawa.
Właściwości
Dopiero od niedawna przyznano, że ten napar ma właściwości lecznicze. Jest w niej więcej antyoksydantów niż w herbacie zielonej i czarnej. Dzięki obecności tych związków chemicznych możliwa jest neutralizacja szkodliwego działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu i prowadzą do przedwczesnego starzenia się. Biała herbata obniża także ciśnienie krwi oraz zmniejsza wchłanianie się złego cholesterolu. Dzięki temu, można powiedzieć, że ta herbata chroni serce i układ krwionośny. Regularne picie naparu prowadzi do wzmocnienia kości, odporności organizmu, a dzięki zawartości fluoru zębów i dziąseł. Tak samo jak pozostałe herbaty, również ta ma działanie pobudzające oraz usprawnia koncentrację. Warto więc sięgnąć po filiżankę tego trunku, ze względu na wymienione właściwości lecznicze.