Czarna herbata jest to tradycyjny trunek, znany od pokoleń. Ma ona wiele różnych właściwości, jednak wraz z popularyzacją innych gatunków stała się nieco zapomniana. Warto jednak wiedzieć o niej trochę więcej, w końcu wszystkie z herbat pochodzą z tej samej odmiany rośliny. Powstaje ona w procesie suszenia sfermentowanych wcześniej liści.

czarna

Cechą charakterystyczną tego rodzaju herbaty jest bardzo przyjemny, acz ulotny aromat. Pić należy ją wtedy, gdy jest jeszcze ciepła. Aby zachowała swoje właściwości należy zaparzać ją tak samo jak zieloną herbatę, w porcelanowym czajniczku. Nie można pozwolić aby wrzątek osiągnął zbyt wysoką temperaturę, ponieważ może to doprowadzić do utracenia aromatu. Czas parzenia tej herbaty różni się w zależności od rodzaju herbaty, stopnia rozdrobnienia a nawet miękkości wody. Średni, szacunkowy czas, wynosi jednak 3-4 minuty. Wydłużenie parzenia prowadzi do właściwości relaksujących.

Właściwości

Ze względu na występowanie teaflawiny, picie czarnej herbaty może zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, a także poprawić funkcje poznawcze mózgu. Odpowiednio zaparzona, czyli krótko, ma właściwości pobudzające i orzeźwiające. Jest to także związane z występowaniem teiny w swoim składzie. Spożywanie czarnej herbaty ułatwia trawienie ciężkich posiłków, a także pomaga przy zatruciach. Czarna herbata zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, obniża ciśnienie. Dzięki zawartości organicznych związków chemicznych – flawonoidów, herbata czarna przeciwdziała zakrzepom krwi. Podobnie jak herbata zielona, zawiera w swoim składzie fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Wydłużone parzenie herbaty prowadzi do utraty smaku i występowania zgagi, jednakże substancje wydzielane podczas tego procesu mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworu.

Herbatę czarną można także wykorzystać w niekonwencjonalny sposób. Płukanka do włosów z niej sporządzona zwalcza łupież, a okłady pomagają pozbyć się trądziku. Okład z torebek herbacianych pozytywnie wpływa na oczy, łagodząc opuchliznę wokół nich. Zamoczenie stóp w naparze herbacianym z kolei prowadzi do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest