Czerwona herbata, przez Chińczyków nazywana smoczą, znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak przyjrzeć się innym zastosowaniom tego wspaniałego trunku. Jest ona niezwykle aromatyczna, powstaje w procesie fermentacji uprzednio osuszonych liści. Aby ten napar zachował swoje najlepsze właściwości, należy parzyć ją od trzech do siedmiu minut, najlepiej w miękkiej wodzie i porcelanowym czajniczku.

czerwona

Właściwości

Najskuteczniejsza w walce ze zbędnymi kilogramami jest odmiana Pu-erh. Herbata czerwona zawiera więcej enzymów i polifenoli niż np. herbata czarna. To właśnie te organiczne związki przyspieszają zamianę tłuszczu w energię i tym samym wspomagają odchudzanie. Nie można także pominąć, że dzięki piciu tej herbaty dochodzi do obniżenia cholesterolu. Smocza herbata także chroni zęby przed próchnicą, dzięki zawartości fluoru. Inne składniki w niej zawarte poprawiają pamięć i koncentrację, walczą z ciśnieniem. Badania zdają się potwierdzać jej działanie jako antynowotworowe.

Spożywanie czerwonej herbaty ma także właściwości moczopędne, przez co organizm się oczyszcza. Mogą jednak wystąpić tego skutki uboczne, w związku z czym wskazane jest zachować umiar. Picie jej w dużej ilości może spowodować odwodnienie co z kolei może prowadzić do utraty wody i innych cennych składników. Ważne jest także, aby herbatę pić po posiłku, najlepiej 30 minut, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez. Mimo, iż herbata zawiera tę samą kofeinę co kawa, ma ona nieco odmienne działanie. Przede wszystkim ta występująca w herbacie wchłania się wolniej, ale także dłużej pozostaje w organizmie. W związku z tym, różnica jest tak, że dzięki kawie uzyskamy chwilowe pobudzenie, natomiast po wypiciu smoczej herbaty efekt jest łagodny i długotrwały. Właściwości leczniczych jest jeszcze kilka, poza wymienionymi, chroni np. przed miażdżycą.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest