Herbata zielona powstaje po osuszeniu świeżo zebranych liści, a jeszcze przed rozpoczęciem procesu fermentacji. Zachowuje ona tym samym większość właściwości świeżych liści. Kolor jest albo jasnozielony, jak sama nazwa wskazuje, albo słomkowy. W obrębie herbaty zielonej istnieją różne gatunki, które mogą się nieco różnic zarówno smakiem jak i aromatem.

zielona

Parzenie herbaty

Mimo, iż parzenie herbaty wydaje się czynnością rutynową i prostą, jest kilka zasad do których warto się zastosować aby cieszyć się jak najlepiej przyrządzonym naparem. Aby zachował on swoje najlepsze właściwości dobrze jest zaparzyć go używając miękkiej wody, w porcelanowym czajniku. Czajnik powinien być najpierw ogrzany wrzącą wodą, a następnie wytarty do sucha. Temperatura wody oraz czas parzenia są zależne od konkretnego gatunku. Te o sporych liściach będzie parzyło się dłużej niż te rozdrobnione. Temperatura, generalizując, waha się między 60 a 90 stopniami Celsjusza. Zieloną herbatę można śmiało zaparzyć drugi a nawet trzeci raz, uzyskując nieco odmienny smak i aromat.

Właściwości

Zdrowotnych właściwości zielonej herbaty można doszukać się sporo. Przyspiesza ona metabolizm oraz wydalanie toksyn z organizmu, dzięki czemu można powiedzieć że ma właściwości odchudzające. Wygładza także skórę i działa antycelilutowo, a przy stosowaniu diet uzupełnia niedobór witamin. Jest też częstym składnikiem kosmetyków. Kremy, które zawierają ją w swoim składzie opóźniają powstawanie zmarszczek. Wyciąg z zielonej herbaty natomiast jest wykorzystywany w kosmetykach do skóry trądzikowej i przetłuszczającej się. Herbata ogółem, ale w szczególności zielona, zmniejsza negatywne efekty promieniowania ultrafioletowego, w związku z czym wypicie jej przed wyjściem na plażę może wzmocnić zdolności obronne skóry.

Według Japończyków, picie zielonej herbaty może wydłużyć życie nawet o trzy lata. Chińczycy natomiast pili ją w formie lekarstwa na bóle głowy, ospałość czy rozstrój żołądka. Teina znajdująca się w herbacie ma działanie zbliżone do kofeiny występującej w kawie, stąd też jej właściwości pobudzające i orzeźwiające. Nade wszystko, zielona herbata zapobiega nadciśnieniu, hamuje wchłanianie się złego cholesterolu. Chłodnej herbaty można natomiast użyć przy zapaleniu spojówek, przemywając delikatnie oko. Zielona herbata w swoim składzie zawiera fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Ponadto może zapobiegać zapaleniu dziąseł oraz paradontozie. Warto zastosować więc zieloną herbatę jako płyn do płukania jamy ustnej. Wstępne badania prowadzą do tezy, że wspomniany napój może także uchronić mózg przed demencją starczą. Kolejne właściwości zielonej herbaty są ciągle badane. Obecnie pod lupę wzięte jest antyrakowe jej działanie.

Ponieważ zielona herbata jest dosyć mocna, picie jej powinni ograniczyć ludzie starsi, chorzy na serce lub jaskrę, czy też z nadciśnieniem tętniczym. Również nie należy jej serwować dzieciom, ze względu na sporą zawartość teiny. Jak widać, zdrowotnych właściwości zielonej herbaty można doszukać się sporo. Warto więc pić ją nie tylko ze względu na smak.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest